Fásli

Kategória: Fásli

Nincs több termék

Nincs több betölthető oldal

Fásli a rugalmas pólya köznyelvben elterjed neve, mely különösen alkalmas rögzítőkötésre és kötszerek rögzítésére. Fásli anyaguk, felépítésük és alkalmazásuk szerint több kategóriába sorolhatóak.  Egészségügyben rugalmas pólya, öntapadó pólya, kompressziós pólya.  Sport gyógyászatban további elnevezések alatt. például EAB, Stretch tape, tapadó kötés, kötésrögzítő, alá pólya, szivacs pólya. Ezek általában nem elasztikus tape alá rögzítő kötésként használják.

Kompressziós hatás lényege: a fásli a felszíni kitágult vénás rendszerre nyomást gyakorol, ezáltal a mély vénák irányába terelődik a vér, mellyel párhuzamosan az áramlás sebessége is fokozódik. Célja, hogy megszűnjön a vénás pangás, melynek következtében trombózis alakulhat ki.

Rugalmas pólya, öntapadó pólya, kompressziós pólya felhelyezése felkeléskor, vagy sport tevékenység esetén a tevékenység előtt, fekvő vagy ülőhelyzetben történjen. A feltekerést a lábfej végénél az ujjak tövénél kell kezdeni, majd fokozatosan haladva – sarkat is betekerve – egészen a térdig.  A pólyameneteket átlapolással kell egymásra tekerni, hogy stabilan és biztosan tartson a kötés. A túl lazán tekert pólya nem fejti ki megfelelően a hatását, a túl szorosan tekert pedig ártalmas lehet, ezért fontos a helyes felhelyezés. Kérje szakember – orvos, gyógytornász, fizioterapeuta, vagy sportmasszőr – tanácsát.

Kompressziós pólya ödéma esetén: a nyári meleg és magas páratartalom miatt a végtagok visszerei kitágulnak, aminek következményeként a vérkeringés lelassul, a nyirokrendszer nem tudja a felgyülemlett folyadékot, így a láb bedagad (ödéma) és fájni kezd – nehézláb érzés. Ilyenkor célszerű kompressziós harisnyát, kompressziós pólyát, vagy rugalmas pólyát viselni,

A rugalmas és kompressziós pólyák is a munka és a nyugalmi nyomás elvén működnek.

Munkanyomás: működés közben pólya által az izomzattal szemben kifejtett hatás. Minél merevebb –rugalmatlanabb a kompressziós pólya, annál magasabb a munkanyomás

Nyugalmi nyomás: a pólya által a végtagra kifejtett nyomás annak nyugalmi állapotában. Minél rugalmasabb a kompressziós pólya anyaga, annál magasabb a nyugalmi nyomás.

Termékválasztékunkban többféle anyag összetételű, szélességű és hosszúságú pólyák közül választhat.

Kompressziós pólyák többféle megnyúlással:

Rövid 35%  RMP eredeti hosszának a 35%-a nyúlik

Közepes 160-70% eredeti hosszának 60-70%ra nyúlik

Hosszú 150% eredeti hosszának több mint kétszeresére nyúlik