Tapasz

Kategória: Tapasz

Nincs több termék

Nincs több betölthető oldal

Tapasz a köznyelvben minden olyan sebfedő anyag, melynek egyik oldalát ragasztóanyaggal vonták be. A termékeket széles körben sebellátás vagy megelőzés céljára használják.

Sebtapasz kisebb nedvszívó felülettel ellátott ragasztóanyaggal bevont tapasz. Általában nem steril és keskenyebbik szélén csak vékony csíkban tapad a bőrhöz. Apróbb sebellátás, felületi horzsolás és sérülés esetén használatos. Tipikusan ilyen a kiskereskedelemben sebtapasz néven 12x, 20x, 30x, 40x, 50x kiszerelésekben árult termék, mely gyógyászati segédeszköz és meg kell felelni az európai egészségügyi termékekre vonatkozó szabványoknak. A dobozon minden esetben CE jelölésnek kell lennie. A sebtapaszok egyik fajtája:

Vízálló sebtapasz: általában PE anyagú, apró nedvszívó lappal elátott, apróbb sérülésekre használt tapasz, melyen apróbb lyukak találhatóak, amin a víz nem tud átjutni, viszont a seb szellőzik. A hipoallergén akril ragasztónak köszönhetően nem irritálja a bőrt. Fájdalommentesen eltávolítható.

Fájdalomcsillapító tapasz valamilyen fájdalomcsillapító anyaggal átitatott eszköz. A tapaszból, a krémekkel, gélekkel ellentétben egyenletesebb szívódik fel a hatóanyag, így használatukkal hatékonyabb és gyorsabb fájdalomcsillapító hatás érhető el. Néhány termék elektromos impulzusok alapján működik. A fájdalmak nagy része izomgörcs miatt alakul ki. A fájdalomcsillapító tapasz (Motto) nedvesség hatására (veríték) gyenge egyenáramot hoz létre a bőr felületén, mely ellazítja az izmot és megszünteti a görcsöt.

Steril kötszer (Szigetkötszer) Szélesített ragasztós felülete révén tökéletes zárást biztosít a seb körül. A középen elhelyezkedő nedvszívó lap egy tapadásmentes filmréteggel van ellátva, így nem ragad a sebbe. Nagyobb sebek és műtéti hegek lefedésére javasolt. Hipoallergén ragasztónak és vlies alapanyagnak köszönhetően nem okoz semmilyen allergiás reakciót. Sokféle méretben elérhető.

Jellemzően 5x7cm, 10x8cm, 10x10cm, 10x15cm, 10x20cm, 10x25cm, 10x30cm, 10x35cm.

Steril Film szigetkötszer olyan speciális PU fóliára felépített szigetkötszer melyben zuhanyozni, fürdeni, akár úszni is lehet. Nagyobb sebek, műtéti hegek lefedésére ajánlott. A kötés alatt fenntartja a nedves környezetet és nem irritálja a sebet. A pontos légmentes felhelyezés elengedhetetlen, hogy a teljes vízzárás megfelelő legyen. Anyaga lélegző így több napon keresztül a fedheti a sebet, természetesen a szükséges cserélje naponta a kötést.

Ragtapasz sebfedő felület nélküli, egyik felületén ragasztós tekercsben (papír, vagy műanyagcsévén) kapható kötésrögzítő eszköz, sebkötöző anyagok, kanülök, branülök, katéterek rögzítésére. Anyaguk alapján többfélék lehetnek. A legismertebb a textilből készült, porózus, légáteresztő ragtapasz, cink-oxidos kaucsuk ragasztóval. LEUKOPLAST. Szobahőmérsékleten, sugárzó hőtől távol tároljuk, különben a ragasztóréteg megolvad, a menetek olyan mértékben összetapadnak, hogy nehézzé válik a felhasználás, a termék károsodhat.

Sport Tape olyan speciális ragtapasz, vagy más néven nem elasztikus bandázs, mely erős hordozófelületen vastag ragasztóréteggel készül és keresztirányban nagyon könnyen téphető. Általában hosszabb, mint a hagyományos ragtapasz, jellemzően 10m-es, vagy 13,8m-es hosszban készül.

Kineziológiai tapasz olyan pamut alapanyagú, nyújtható, akril ragasztóval készült tapadós szalag, mely ficamok, húzódások különböző sportsérülésekre hatékony és gyors gyógyulást tesz lehetővé. A ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A szövetek a kineziológiai tapasz alatt is mozogni tudnak, hiszen a tapasz rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul.