Sport tape

Kategória: Sport tape

Nincs több termék

Nincs több betölthető oldal

Sport tape azaz nem elasztikus rögzítő bandázs a ragtapaszok egy speciális fajtája, melyek textil hordozófelületen vastag akril ragasztóréteggel készülnek, erősen és hatékonyan stabilizálják az ízületeket. Legtöbbet a professzionális sportgyógyászat alkalmazza a szalagok, ízületi sérülések kezelésére és megelőzésre egyaránt.  A sport tape –re jellemző, hogy kereszt és hosszirányban is kiválóan téphető, így hatékony eszköze az ún. „taping” technikának, melyet a bokasérülés rehabilitációs fázisában alkalmaznak.

De mi is az a bokaficam, vagy rándulás pontosan?

Rándulás alatt a bokaízületet stabilizáló szalagok és egyéb lágyrészek megnyúlásával legrosszabb esetben részleges vagy teljes szakadásával járó sérülést értjük. A láb külső oldalán található kötőszövetek sérülést szakmai elnevezése, „inverziós trauma”. Ez jellemzően sportolási tevékenység közben, de sokszor csak normál talajon járáskor is előfordulhat.

Ilyenkor a rossz mozdulat hatására a boka aláfordul, a külső oldali szalagok megnyúlnak vagy elszakadnak. A köznapi szóhasználatban „kifordult a bokája” helytelen kifejezés, hiszen ilyenkor éppen befelé, azaz aláfordul az ember lábfeje. A jellemző tünetek a fájdalmas mozgás, funkció kiesés mellett, haematoma, duzzanat, illetve nyomásra fájdalmas területek lehetnek.

Terápiás eljárások

Az akkut kezelésnél különböző eszközökkel (instant jég, lehűtött gélpárna, vagy jégzsákban előre készített jéggel) azonnali hűtést alkalmaznak. Ezt követően pasta cool-s dunsztkötéssel csökkentik az ödémát, a lábat felpolcolják, ami segíti a vér visszaáramlását és csökkenti a duzzanatot.

Akut bokasérülés kezelése kineziológiai tapasszal

A kineziológiai tapasz használatával fokozhatjuk a nyirokkeringést, melynek hatására csökken a duzzanat és véraláfutás felszámolása gyorsítható. A kineziológiai szalagnak van stabilizáló ereje is, de nem abban az értelemben, mint a merev tape-nek, vagy gipsznek. A stabilizálásnak köszönhetően a minőségibb mozgás, mint az akut fázisban, mint a fascia mobilizációban képes segítséget nyújtani.

Ha jó minőségű kineziológiai tapasszal akarunk dolgozni, azokat megtalálhatja itt.

A kineziológiai tapasz ragasztási technikákról bővebb információt talál itt.