You are currently viewing Kineziológiai tapasz felhelyezése bokára, lábfejre, achillesre, vádlira, térdre

Kineziológiai tapasz felhelyezése bokára, lábfejre, achillesre, vádlira, térdre

A kineziológiai tapasz felhelyezése sorozatunk első részében a boka, a lábfej, az achilles, a vádli és a térd sérüléseit és azok kezelését tekintjük át, de foglalkozunk a lúdtalp és nagylábujj speciális ragasztási technikájával is.

1. Bokasérülés:

A sportban leggyakrabban előforduló sérülés a bokaficam, bokaszalag részleges, vagy teljes szakadása. A sérülés első fázisában kiemelt szerepe van a hűtésnek és kompressziónak, mindamellett, hogy a boka nem terhelhető. Közvetlen a kompressziós kezelés után dunsztkötést készítenek egy heparin tartalmú kenőcsből (PASTA COOL), mely hatékonyan segít csökkenteni az ödémát. A következő napon megkezdődik a rehabilitáció 2-3 hétig tartó fázisa. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a kineziológiai tapasz, mely a nyírok rendszeren keresztül szintén csökkenteni az ödémásodott duzzanatot. A bokasérülés oly gyakran fordul elő, hogy kiemelt szerepe van a sport sérülések kezelésében és a rehabilitációban, így mi is egy önálló cikket szentelünk a részletes tárgyalásának.

A sportsérülések leggyakoribb okai lehetnek:

– helytelen bemelegítés vagy a bemelegítés hiánya

– közvetlen fizikai kontaktussal járó sportok végzése

– rendszertelen sportolás vagy testmozgás

– a nem megfelelő futótechnika és cipő

– a láb deformitásai (pl. lúdtalp)

Sportbalesetnek tekinthető minden olyan sportolás közben bekövetkező esemény, amely egy meghatározott mozdulatra, külső hatás eredményeképpen történik. Ide soroljuk a zúzódásokat, szakadásokat, töréseket rándulásokat. Akár egy rossz mozdulat focizás vagy futás közben, egy kerékpáros bukás során vagy akár bármilyen sportot gyakorolva találkozhatunk ilyen sérülésekkel.

A leggyakrabban előforduló sérülés a statisztikák szerint a bokasérülés és a térd sérülései, ami mintegy 60%-át teszi ki az összes ilyen jellegű sportsérülésnek. Aki fut, biztos találkozott már bokasérüléssel, ami nem éppen kellemes, és a gyógyulása is hosszadalmas lehet. Elég egy rossz mozdulat, és a boka maga alá fordul, úgymond kibicsaklik, és ennek következtében a szalagok sérülnek. A boka kibicsaklását követő inszalag húzódás, az egyik leggyakoribb bokát ért trauma sportolás közben.

 A további sérülés elkerülése érdekében, fontos, hogy minél előbb rögzítsük a bokát.

A boka rándulásakor a terület beduzzad, bevérzés keletkezik, nyomásra terhelésre fájdalommal reagál. Ilyenkor érdemes bokarögzítő szalagot viselni. Elsődleges feladatunk a létrejött duzzanat és véraláfutás csökkentése.

Kineziológiai tapasz felhelyezése bokára

Első lépésben nyirok tape ragasztással a duzzanatot és a véraláfutást fogjuk csökkenteni.

Lényeg, hogy minél magasabbról indulva vezessük le a nyirok tape csápjait. Ahogy korábban már írtuk, feszíteni nem szabad. A szárakat hullámszerűen helyezzük fel, óvatosan nehogy megfeszítsük, vagy összeragadjon. Nagyjából 24 óra alatt le is viszi a duzzanatot, így a szalagot kinövi a sérült terület, így azt cserélni kell.

Emellett a bokát 2 tapasszal fogjuk stabilizálni. Egyet a sarokcsonton átvezetve a belső és külső bokacsont között, a másikat pedig a sarok fölött szintén a külső és belső boka között.

Úgy mérjük le a 2 szalagot, hogy maximálisan feszítéssel érje el bokát és kis mértékben haladja is meg azt.

Amennyiben már nincs szükség a nyirok tape-re úgy egy teljes bokát körül ölelő támasztó ragasztást helyezünk fel, amivel fájdalommentes a mozgás és így a gyógyulás is gyorsan bekövetkezik. Ehhez 2 tapasz csíkot vágunk.

Az egyiket a talp közepén átvezetve a külső és belső boka előtt a lábfej tetején keresztezve ragasztjuk fel, a másikat pedig a sarokcsonton átvezetve a külső és a belső boka föléig ragasztjuk. Mutatjuk, hogy néz ki.

Természetesen vannak súlyosabb bokasérülések, melyek kezelése már komplexebb feladat.Ilyen a részleges vagy teljes bokaszalag szakadás.

Részleges szalagsérülésnél fontos a boka tehermentesítése, pihentetése, valamint járáskor nem szabad a testsúlyt ráhelyezni. A bokasérülés gyógyulási ideje 3-6 hétig tart, majd ezután a gyógytorna segíti a teljes felépülést. Ezt az élsportban a célirányos kezelésekkel 2-3 hétre tudták csökkenteni.

A teljes bokaszalag szakadás ennél súlyosabb, hiszen ezeket többnyire műtétileg szükséges korrigálni.

2. Kineziológiai tapasz felhelyezése lúdtalpra

A lúdtalp egy nagyon gyakori probléma, ami már a gyerekkorban jelentkezik, és ez életünk végéig kísér minket. A lúdtalp esetében a boltozatos rész elgyengül, bedől, és ennek okaként a boka is bedőlhet, ami már a boka süllyedéséhez is vezethet. Ezek további problémát jelenthetnek, a térd, a csípő ízületeiben, valamint akár gerincferdüléshez is vezethetnek.

A lúdtalpnak számos oka lehet, ilyen a túl korai lábra állás gyerekkorban, a korai cipőviselés, nem megfelelő cipő viselése, illetve a hirtelen növekedés, valamint a terhesség alatti súlynövekedés. A lúdtalpat nem szabad elhanyagolni hiszen, ha nem kezelik, az idő múlásával komoly fájdalommal járhat, ami rontja az életminőséget.

A kinesio tape felragasztásához mindig szakember segítsége szükséges, hiszen ő rendelkezik a megfelelő anatómiai ismeretekkel, melyek a láb ragasztásához szükségesek. A kineziológiai szalag jelentősége lúdtalp esetében az alátámasztás, erősítés, illetve korrigáló szerepet lát el.

Természetesen ezek mellett a fájdalomcsillapításában is lényeges szerepet játszik a színes szalag. A tapasz megemeli a lábboltozatot anélkül, hogy kényelmetlen lenne, illetve ahogy már korábban említésre került, viselete nem okoz semmilyen kellemetlenséget. Kiegészítő kezeléseként a gyógytorna hatásos segítséget nyújthat.

3. Vádli sérülése:

A vádli húzódása éles fájdalommal jár. Jellemzően sportolás közben, túlterhelésre, de egyszerűen rossz mozdulat hatására is jelentkezhet a fájdalom. Mindenki ismeri az érzést egy kiadós kirándulást követően (erős hegymenetben gyaloglás) ami bekeményedett vádlikat jelenti.

A vádli vagy lábikra néven ismert terület valójában a lábszárnak a hátulsó felén futó, nagyizom területet jelentő háromfejű lábszárizom. A vádli görcsöt, ami sokszor előfordul túlterhelés esetén, egy finom nyújtással tudjuk enyhíteni, úgy, hogy leülünk, kinyújtjuk a lábunkat és a lábujjainkat felfelé húzzuk. Ezzel szemben húzódásnál már nem jó a nyújtás, masszírozás és kineziológiai szalag használata javasolt.

A maratont, félmaratont futók már jól tudják, hogy a vádli görcs, húzódás gyakori jelenség hosszú távú futáskor, ezért megelőzés céljából előre felhelyezik a kinesio szalagot, akár vádlijukra, akár bokára vagy térdre attól függően kinek melyik területe az érzékenyebb.

Kineziológiai tapasz felhelyezése vádlira

A vádli a korábban leírt módon előkészítjük, szőrtelenítve és zsírtalanítva fogjuk tudni megfelelően felhelyezni a szalagokat. A lábszárat a térhajlattól a sarokcsontig fogjuk beragasztani a kinesio tape-el. A személy hason elfekszik, amennyiben húzódásról, izomgörcsről beszélünk, úgy a lábfejet előre feszítve ragasztjuk fel a szalagokat. Részleges szakadás esetén, laza tartásban tartva fogjuk a ragasztást elvégezni.

2 szalagot fogunk Y formára vágni és felragasztani. (Ha vékonyabb lábról van szó alkalmazhatunk 1 szalagot) Ha 2 szalagot használunk, úgy azokat a sarokcsont alatt indítjuk, hátul a sarok fölött oldalra ívben – mint egy körbe ölelve a vádlit – ragasztjuk fel. A térdhajlatban újra középre érkezünk, a már leírt módon a lábfejet előre feszítve, vagy laza tartásban tartva feszítés nélkül helyezzük fel. A második szalag szintén a sarok alatt indítjuk, és a vádli másik oldalán is végig vezetjük, a térdhajlatban a 2 szalag találkozik. Amennyiben Y formában vágjuk fel, tegyünk ezt úgy, hogy a sarok föléig érjen a szalag, ott váljon szét, majd a két felét, a vádli két oldalán végig vezetve, a térhajlatban újra összeölelkezve körbe fonják a vádlit.

4. Achilles ín sérülése:

Az achilles ín sérülése lehet az ín gyulladása, illetve az ínszalag szakadása. Az ínszalag szakadásnál a kinesio tape csak a rehabilitációban vehet részt.

Az Achilles ín gyulladása kialakulhat folyamatos megerőltetés, túledzés, vagy egy trauma, sérülés következményeként, általában a vádli merevsége miatt alakul ki, mert ez az ín fokozott terhelését okozza. Az ín gyulladásának az elkerülésére a legjobb módszer az edzés kezdetén az alapos bemelegítés és edzés közben pedig a vádli rendszeres nyújtása és lazítása. Folyamatos megerőltetés lehet a bemelegítés nélküli túlzásba vitt lépcsőzés, a lejtőn való futás, a sarok nélküli, vagy merev talpú cipők viselése, illetve a kezeletlen lúdtalp és a túlsúly is jelentősen növeli az Achilles ín gyulladásának esélyét.

Az Achilles ín gyulladásának tünete lehet a boka beszűkült illetve fájdalmas mozgása, egy csomó vagy góc kialakulása a sarok fölötti területen, recsegő hang a boka mozgatásakor.

Az ínszalag szakadás általában sérülés következtében jön létre, egy erős, hirtelen mozdulat eredményezi. Leginkább azokat érinti, akik erős sporttevékenységet folytatnak.

A szakadás maga nagy fájdalommal jár és többnyire egy erős csattanó hang kíséri. Ezután a sérült nem tud a lábára állni, és az semmilyen formában terhelni.

A kineziológiai szalag felhelyezése ínszalag sérülés esetén:

2 szalag felhelyezésére lesz szükségünk. Ezek hosszúságának lemérését a már korábban leírt módon megtesszük.

A sérült hason fekszik, a lábfejét visszafeszíti. Az első szalagot a sarokcsont aljától az Achilles ín tetejéig mérjük le. Előfordulhat, hogy olyan széles vádlija van a sérültnek, hogy 2 szalagot kell egymás mellé helyeznünk, ekkor 2 egyforma hosszú szalagot vágunk. A másik szalagot a belső és külső bokacsúcs közötti részre mérjük. A sarokcsont alján kezdjük a ragasztást. A szalagot feszítés nélkül ragasztjuk az Achilles ín tetejéig. A másik szalagunk a bokaízületet öleli át. A szalagot 100%-osan kifeszítjük, közepe a sarokcsont alján tapad.

5. Sípcsont sérülése:

A futók és a rendszeresen túrázók biztos találkoztak már, lábszáruk elülső részének fájdalmával. Ezt sokszor a lábszár elülső részén húzódó izom, a musculus tibialis anterior inának túlerőltetése miatt alakul ki. Ennek az izomnak az elsődleges funkciója, hogy a lábat felfelé emelje, illetve fékezze annak lecsapódását a talajra. Ilyen mozgás történik lejtőn lefelé haladva, illetve futás közben.

Minél keményebb talajon futunk, annál megerőltetőbb az izom feladata, annál nagyobb ellenállásnak van kitéve. Jellegzetes a lábszár elülső részének fájdalma, emellett a boka, valamint a láb felső részének fájdalma, érzékenysége.

A fájdalom főként megerőltető futás, egyenetlen talajon, hegyes-völgyes terepen végzett túrázás, esetleg, ha a személy focizik, ez után tapasztalható. Amennyiben a terhelést nem csökkentjük, a panaszok hosszú távon is megmaradhatnak, akár súlyosbodhatnak.

Kialakulásában részt vehet a nem megfelelő cipő viselése, a lúdtalp, bemelegítés nélküli futás, focizás, súlyosbíthatja a túlsúly. A körültekintő testmozgás, megfelelő cipő viselése, esetleges testsúly csökkentése, megfelelő bemelegítés és nyújtás mellett a kineziológiai tapasz felhelyezése segít a fájdalom megszüntetésében.

A tibialis anterior ragasztásához 1 db hosszú szalagra lesz szükségünk. A megfelelően előkészített lábszár szőrtelen és zsírtalan. A sérült fekszik, vagy ül, lába kinyújtva. Ekkor tudjuk kitapintani az izom végét, illetve ellenőrizni mekkora szalagra is lesz szükségünk. Ezt a ragasztást szakember végezze, aki pontosan tudja, hogy hol és hogyan helyezkedik el az izom.

Az izom eredésétől, a térd külső részétől fogjuk a kineziológiai tapaszt felragasztani, egészen a nagy lábujjig. A szalagot 50-75%-os előfeszítéssel fogjuk felragasztani, úgy hogy a lábfej visszafeszítve, a két végpontot leragasztjuk, majd a lábat lefeszítve a tapasz megfelelően feszítésre kerül.

6. A nagylábujj korrekciós tapelése

Nagyon sok időt töltünk cipőben, ami a nagy lábujj nem megfelelő helyzetben tartását eredményezi. E gyakrabban fordul elő nőknél, a magas sarkú, szűk cipők miatt, de nagyon sok balettos is szenved a lábujj deformitásától. A nagylábujjnak fontos szerepe van a járásban, enélkül gyakorlatilag nem lennénk képesek járni. Azonban ha kisujjak felé való elhajlását, deformitását kalapácsujjnak nevezzük. Amellett, hogy esztétikai problémát jelent, nagyobb gondokat is okozhat, mivel megváltozik a járásunk, nagyobb nyomást helyezve a bokánkra, térdünkre, csípőnkre. Kineziológiai tapasszal ez jól kezelhető.

2 db szalagot fogunk használni. A páciens leül, lábfejét enyhén visszafeszíti. A szalagot a nagylábujj és a belső boka csúcsa között mérjük ki. A második szalagot ennél pár cm-rel rövidebbre vágjuk. Az első szalag végét Y formába vágjuk, és az Y két végét a nagylábujj köré, mintegy körbeölelve, azt ragasztjuk fel. A lábujj tolódásának mértékétől függően fogjuk kifeszíteni a szalagot, a boka belső oldala felé húzva.

A második szalagot a nagylábujj alatti területen a másik tape-re ragasztva indítjuk és szintén meghúzva a boka irányába ragasztjuk le. 

7. Térd sérülései

A kineziológiai tapasz egyik leggyakoribb alkalmazása a térd területe, mivel ezen testrészünk sérülése szinte minden sportnál előfordul. A futás és minden mozgással járó tevékenységnél a kézilabdától a teniszig előfordul, de sérülést vagy elnyúló térdfájdalmat okozhat a tánc és a küzdősportok is. A hirtelen növekedés is a térd gyengülését, fájdalmát eredményezheti.

A térdet épp ezért többféleképpen tudjuk kezelni tapasszal attól függően milyen fájdalom, milyen fajta sérülésről is van szó. A térdízület és a szalagok is sérülhetnek, ezek mindegyike fájdalmas, és rontja az életminőséget.

Idős korban gyakori a térdfájás, ami legtöbbször porckopás miatt alakul ki. Ilyenkor a kineziológiai tapasz segít tehermentesíteni az ízületet és jelentősen csökkenti a fájdalmat.

Természetesen ez nem szünteti meg a problémát, de segít a fájdalom csillapításában.

A térdízület ragasztása kinesio tape-el

Ennél a fajta ragasztásnál a páciens az ágyon ül és 90 fokban behajlítja a térdét.

4 db szalagra lesz szükségünk, melybő 2 rövidebb, szorosan követi a térdkalács vonalát, a másik kettő kicsit hosszabb, részben átfedi az előző kettőt, így fogják körbe az egész térdkalácsot.

Először a kicsi szalagokat ragasztjuk fel, kb 75%-ban előfeszítve azt, mind a két oldalról, melyek két végpontja kicsit egymásra érjen. Majd a nagyobb szalagokat emellé, ugyanilyen feszítéssel, átfedve a kisebbeket. Ez a fajta ragasztás stabilan tartja a térdet, csökkenti az ízület terhelését , így fájdalmat.

A külső – belső térdszalagok ragasztás kinesio tappel

Az előzőhöz hasonlóan páciensünk az ágyon ül behajlított térddel. Ehhez a ragasztáshoz is 4 szalagra lesz szükségünk. Tulajdonképpen a belső és a külső térdszalagokat egy-egy kereszttel fogjuk ragasztani, mellyel stabilizáljuk őket. Ha szeretnénk egyúttal a térdkalácsot is stabilizálni, akkor egy 5. szalaggal a térdkalács alatt egy 100%-osan kifeszített vízszintes ragasztással támasztjuk meg.

Egy harmadik féle ragasztási technika, mely kiegészítőként vagy önmagában is szoktak használni, az úgynevezett ugró térde. Ehhez 1 szalagra van szükség. A páciensünk az előzőekhez hasonlóan az ágyon ül behajlított térddel. A szalag a combizom közepétől kb a sípcsont közepéig ér. A combizomnál kezdjük, és feszítés nélkül ragasztjuk a térdig, ott maximálisan megfeszítjük, de csak a térdízület aljáig, majd onnan tovább szintén feszítés nélkül ragasztjuk a végpontig. 

Kineziológiai tapasz felhelyezése

A kineziológiai tapasz felhelyezése nem tűnik bonyolultnak, azonban ahhoz, hogy a megfelelő hatást érjük el, mindenképp tudnunk kell mit miért és hova is kell ragasztanunk.

A kinesio tape-t a hordozófólia már a felhelyezéskor kis, 10%-os mértékben előre megnyújtja. A szalag felhelyezésének módjától függően nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva kell felragasztani. Mielőtt a kineziológia szalagot felhelyezik, és a fóliát eltávolítják, a kineziológiai szalagot a megfelelő hosszúságúra vágják. Legtöbbször alkalmazott kineziológiai szalagformák: az I, Y és X alakúra vágott kineziológia szalag darabok, de egyéb formákra is lehet amennyiben arra szükség van.

  • A kívánt hatás elérése érdekében a megfelelő felhelyezéshez szakértői segítség ajánlott!
  • Használat előtt győződjön meg róla, hogy a bőrfelület száraz és zsírmentes legyen.
  • Az erős szőrzetet a jobb tapadás érdekében távolítsa el.
  • A taping technikától függően vágja le a kívánt darabokat a tekercsből.
  • A tapasz végeit a jobb tapadás és a kényelmesebb viselet érdekében kerekítse le.
  • Következő lépés a kineziológiai tapasz felhelyezése a bőrfelületre, majd enyhe dörzsöléssel aktiválja a ragasztóréteget.
  • A szakszerűen felhelyezett tapasz napi 24 órán keresztül 4-5 napig a bőrfelületen marad.
  • Fürdést, zuhanyzást követően a nedves szalagot érdemes hajszárítóval megszárítani. A tapasz vízzel benedvesítve fájdalommentesen eltávolítható. Húzza le a tapaszt a szőrzet növekedésének irányába a bőr ellentartásával.