You are currently viewing KINEZIO – TAPING

KINEZIO – TAPING

A Kinesio-Taping® módszer kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik, melyet a 70-es években fejlesztett ki. A kineziológia szalag egyre szélesebb körben ismert. Az Ázsiában már teljesen elfogadott terápia népszerűsége – az aktív sportolókon kívül is – töretlen fejlődésnek indult. Hatása azonnali, nem akadályozza a mozgást, nem irritálja a bőrt, nem akadályozza a vérkeringést, növeli a teherbírást, ugyanakkor segíti a sérült izomzat vagy ínszalag gyorsabb gyógyulását, regenerálódását.

Leírás: Méretei 5m x 5cm, rugalmas pamutanyagból – 96%pamut, 4% spandex – akril ragasztóréteggel készült, alakja, sűrűsége a valódi bőrhöz hasonlóan lett kialakítva, segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkenthető. Egyaránt használják sportsérülések, gerincferdülés, ízületi problémák, valamint ficamok és húzódások esetén. A rugalmas tapasz 70%-al hosszirányban nyújtható, könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós, a szakszerűen felhelyezett tapasz 4-5 napig is tart. Kényelmes viselet, rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban, vízi sportok esetén is használható.

Hatásmechanizmusa : A kineziológiai tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás csökken. A tapasszal stabilizálhatjuk az izmokat, ízületeket, csökkenthetjük a sérült szövetek terhelését, megakadályoz-hatjuk az izomgörcsök kialakulását, illetve csökkenthetjük a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

Részletesen: A szalagnak köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirokkeringésbe való visszakerülését biztosítja. A ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.

A szalag színeinek terápiás hatása : A színek terápiás hatása nem csupán a lelki-, de egészségi állapotot is képes jótékonyan befolyásolni. A meleg színek – pink, piros, sárga – által kiváltott energetizáló hatás ideális a feszült, túlterhelt izmok lazítására. A hideg színek – kék, fekete – inkább hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal a gyulladások csökkentésére alkalmasak.

Kék – Nyugalom Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű, semleges hatású, nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.

Pink – Lazítás Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Használata: Sportsérülésektől a tartásjavításig. Kinesio-Taping módszer a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszere. Alkalmazható többek között sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék- hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek – például tenisz- és golfkönyök -, gerincferdülés, X láb, O láb korrigálására, haránt boltozat emelésre, lúdtalpra, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Felhelyezés: A kineziológiai szalagot a hordozófólia már a felhelyezéskor kis, 10%-os mértékben előre megnyújtja. A szalag felhelyezésének módjától függően nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva kell felragasztani. Mielőtt a kineziológia szalagot felhelyezik, és a fóliát eltávolítják, a kineziológiai szalagcsíkot a megfelelő hosszúságúra vágják. Legtöbbször alkalmazott kineziológiai szalagformák: az I, Y és X alakúra vágott kineziológia szalag darabok, de egyéb formákra is vágják néha amennyiben szükséges.

  • A kívánt hatás elérése érdekében a megfelelő felhelyezéshez szakértői segítség ajánlott!
  • Használat előtt győződjön meg róla, hogy a bőrfelület száraz és zsírmentes legyen,
  • Az erős szőrzetet a jobb tapadás érdekében távolítsa el,
  • A taping technikától függően vágja le a kívánt darabokat a tekercsből,
  • A tapasz végeit a jobb tapadás és a kényelmesebb viselet érdekében kerekítse le,
  • Helyezze fel a tapaszt a bőrfelületre, majd enyhe dörzsöléssel aktiválja a ragasztóréteget.
  • A szakszerűen felhelyezett tapasz napi 24 órán keresztül 4-5 napig a bőrfelületen marad.
  • Fürdést, zuhanyzást követően a nedves szalagot érdemes hajszárítóval megszárítani.
  • A tapasz vízzel benedvesítve fájdalommentesen eltávolítható. Húzza le a tapaszt a szőrzet növekedésének irányába a bőr ellentartásával.

Mellékhatás: Az elasztikus taping használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontra indikációk esetén: nyílt bőrsérülés, meg nem gyógyult hegek, pikkelysömör, pergamen- szerű bőr (pl. Neurodermitis, CVI II/III), kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) a terhesség első három hónapjában, akril-allergia esetén nem ajánlott. Tilos daganatos betegeknél, szúrt inzulino szúrási helyére ragasztani, trombózisos lábon (egész láb deréktól) alkalmazni!!

Figyelmeztetés: Esetleges allergiás tünetek vagy bőrirritáció esetén távolítsa el a terméket! A termék eltávolítását a szőrnövekedéssel megegyező irányban végezze! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!

Aku Tape: Az Acu tape technikán ugyanezen szalagok használatát értjük a meridiánok ragasztására. Felhasználva a Hagyományos Kínai Orvoslás alap tételeit – az Aku tape technika során a megfelelő színű szalagot a kezelendő meridiánra ragasztva lehet hatni az adott meridián működésére. Ezért az előbb felsoroltakon kívül rendkívül jól lehet vele kezelni a különféle belső szervi problémákat is!

Tárolási instrukciók: Száraz, hűvös helyen tárolandó. A tartós közvetlen napsütés, magas hőmérséklet (35 Celsius felett) vagy magas páratartalom (65 % felett) ronthatja minőségét.

Kiszerelés: egyenként, fóliacsomagolásban, NASARA 6db/gyűjtő kiszerelésben, fóliás 10db/gyűjtő

A kinesiology szalag szakszerűtlen használatával összefüggő esetlegesen felmerülő problémákért semmilyen felelősséget nem vállalunk, oldalunk szereplő információk nem helyettesítik a szakorvos, szakember véleményét! A kineziológiai szalagot, speciálisan képzett orvosok, masszőrök, gyógytornászok vagy fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni – kérjük, forduljon a megfelelő szakemberhez a kinesiology szalag leghatékonyabb használata érdekében!

You are currently viewing Kinezio-taping

Kinezio-taping

A Kinesio-Taping ® módszer kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik, melyet a 70-es években fejlesztett ki. A kineziológia szalag egyre szélesebb körben ismert. Az Ázsiában már teljesen elfogadott terápia népszerűsége – az aktív sportolókon kívül is – töretlen fejlődésnek indult. Hatása azonnali, nem akadályozza a mozgást, nem irritálja a bőrt, nem akadályozza a vérkeringést, növeli a teherbírást, ugyanakkor segíti a sérült izomzat vagy ínszalag gyorsabb gyógyulását, regenerálódását.

Leírás: Méretei 5m x 5cm, rugalmas pamutanyagból – 95%pamut, 5% spandex – akril ragasztóréteggel készült, alakja, sűrűsége a valódi bőrhöz hasonlóan lett kialakítva, segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkenthető. Egyaránt használják sportsérülések, gerincferdülés, ízületi problémák, valamint ficamok és húzódások esetén. A rugalmas tapasz 70%-al hosszirányban nyújtható, könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós, a szakszerűen felhelyezett tapasz 4-5 napig is tart. Kényelmes viselet, rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban, vízi sportok esetén is használható.

Hatásmechanizmusa: A kineziológiai tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás csökken. A tapasszal stabilizálhatjuk az izmokat, ízületeket, csökkenthetjük a sérült szövetek terhelését, megakadályoz-hatjuk az izomgörcsök kialakulását, illetve csökkenthetjük a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

Részletesen: A szalagnak köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirokkeringésbe való visszakerülését biztosítja. A ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.

A szalag színeinek terápiás hatása: A színek terápiás hatása nem csupán a lelki-, de egészségi állapotot is képes jótékonyan befolyásolni. A meleg színek - pink, piros, sárga - által kiváltott energetizáló hatás ideális a feszült, túlterhelt izmok lazítására. A hideg színek - kék, fekete - inkább hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal a gyulladások csökkentésére alkalmasak.

Kék – Nyugalom Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő Fokozza a piros és kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű, semleges hatású, nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.

Pink – Lazítás Nyugtató hatással van a testre, az izmokat ellazítja.

Narancs – Serkentés Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt módosítja a test összes öngyógyító erejét.

Vörös – Aktivitás Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.

Lila – Kiegyenlítődés Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.

Zöld – Harmónia Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.

Citromsárga – Élénkítés A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára valamint az ízületi gyulladásra.

Fehér – Tisztaság A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Használata: Sportsérülésektől a tartásjavításig. Kinesio-Taping módszer a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszere. Alkalmazható többek között sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék- hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek - például tenisz- és golfkönyök -, gerincferdülés, X láb, O láb korrigálására, haránt boltozat emelésre, lúdtalpra, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Felhelyezés: A kineziológiai szalagot a hordozófólia már a felhelyezéskor kis, 10%-os mértékben előre megnyújtja.  A szalag felhelyezésének módjától függően nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva kell felragasztani. Mielőtt a kineziológia szalagot felhelyezik, és a fóliát eltávolítják, a kineziológiai szalagcsíkot a megfelelő hosszúságúra vágják. Legtöbbször alkalmazott kineziológiai szalagformák: az I, Y és X alakúra vágott kineziológia szalag darabok, de egyéb formákra is vágják néha amennyiben szükséges.

Mellékhatás: Az elasztikus taping használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontra indikációk esetén: nyílt bőrsérülés, meg nem gyógyult hegek, pikkelysömör, pergamen- szerű bőr (pl. Neurodermitis, CVI II/III), kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) a terhesség első három hónapjában, akril-allergia esetén nem ajánlott. Tilos daganatos betegeknél, szúrt inzulino szúrási helyére ragasztani, trombózisos lábon (egész láb deréktól) alkalmazni!

Figyelmeztetés: Esetleges allergiás tünetek vagy bőrirritáció esetén távolítsa el a terméket! A termék eltávolítását a szőrnövekedéssel megegyező irányban végezze! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!

Aku Tape: Az Acu tape technikán ugyanezen szalagok használatát értjük a meridiánok ragasztására. Felhasználva a Hagyományos Kínai Orvoslás alap tételeit - az Aku tape technika során a megfelelő színű szalagot a kezelendő meridiánra ragasztva lehet hatni az adott meridián működésére. Ezért az előbb felsoroltakon kívül rendkívül jól lehet vele kezelni a különféle belső szervi problémákat is!

Tárolási instrukciók: Száraz, hűvös helyen tárolandó. A tartós közvetlen napsütés, magas hőmérséklet (35 Celsius felett) vagy magas páratartalom (65 % felett) ronthatja minőségét.

Kiszerelés: egyenként, fóliacsomagolásban, NASARA 6db/gyűjtő kiszerelésben, fóliás 10db/gyűjtő

A kinesiology szalag szakszerűtlen használatával összefüggő esetlegesen felmerülő problémákért semmilyen felelősséget nem vállalunk, oldalunk szereplő információk nem helyettesítik a szakorvos, szakember véleményét! A kineziológiai szalagot, speciálisan képzett orvosok, masszőrök, gyógytornászok vagy fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni - kérjük, forduljon a megfelelő szakemberhez a kinesiology szalag leghatékonyabb használata érdekében!