A kineziológiai tapasz

Mi is az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz, kinesiology tape, kineziológiai szalag, kinesio tape mind egy és ugyanazt jelenti, más-más kifejezést használva. Valaki inkább az angol nevén ismeri, de a lényeg az, hogy mindegyik kifejezéssel ugyanarról a dologról beszélünk.

A kineziológiai tapasz Dr. Kenzo Kase japán orvos által kifejlesztett ragasztószalag, ami az emberi bőrhöz hasonlítható erősségében. Az emberi test keringési és idegrendszerének befolyásolására, öngyógyulásra, regenerálódásra fejlesztette ki.

Célja az volt, hogy az izületek, izmok munkájának akadályozása nélkül tudjanak azok gyógyulni, regenerálódni, amit úgy érhetünk el, ha tehermentesítjük azokat.

Sokan gondolják, hogy ebbe a tapaszba valamilyen vegyszer található, ezért is idegenkednek tőle. Azonban a kineziológiai tapaszba semmilyen hatóanyag nincs.

Ez egy kémiai anyagoktól mentes rugalmas szalag, mely hatását a ragasztási technikán keresztül fejti ki, ezért is fontos, hogy aki felragasztja, pontosan tisztában legyen vele mire, és miért is teszi azt fel.

Általában azt gondolják az emberek, hogy a színes szalagoknak a versenysportban van kiemelt szerepe – ami igaz is – de bele sem gondolnak, hogy a módszer a normál hétköznapokban is nagy segítségükre lehet a mozgászervi panaszaik esetén.

Mikre használhatjuk a kineziológiai tapaszt?

A kinesiology szalagot sokféle problémára használjuk.

Kezelhetünk vele krónikus fájdalmat, izom illetve izületi sérülést, rendellenességet, részleges szalagsérülést, de jól alkalmazzuk fájdalomcsillapításra, tehermentesítésre, de ezeken kívül nagyon hasznos olyanra, mint hegek, véraláfutások enyhítése, duzzanatok csillapítása, izomlázra, izomszakadás után rehabilitációra, rögzítésre. Természetesen ezen kívül is használhatjuk rengeteg területen pl menstruációs fájdalom enyhítésére, gerincferdülésre kiegészítő terápiaként, csontkinövés, bütyök kezelésére, terheseknél a has tartására, derékfájdalomra…

Hogy is néz ki a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz anyagát tekintve 93-94%-ban pamut, 6-7% spandex, ami a nyújthatóságát adja. Általában 5 cm széles, de vannak ettől eltérő méretek is. Ragasztóréteg: általában akril antiallergén ragasztó. Magas pamuttartalmának, valamint az emberi bőrhöz hasonlítható kialakításának köszönhetően, nagyon ritka, elhanyagolható mértékű az allergiás reakció ellene. A bőrön 5-6 napig is minden probléma nélkül fent marad, fürdés után gyorsan szárad, mozgásban nem korlátoz, sportolhatunk, fürödhetünk vele.

Mellékhatásai a mai napig történő használatáig nem ismertek.

Természetesen, mint mindennél, ennél is figyelembe kell venni a körülményeket, és vannak helyzetek amikor nem ajánlott a használatuk.

Mikor nem ajánlott a kineziológiai tapasz használata?

– Fontos, hogy friss, nyílt sebre ne helyezzük fel.

-Szintén még meg nem gyógyult hegekre sem szabad, hiszen a vékony friss bőrfelületet      

  letéphetjük amikor leszedjük a tapet.

-Napégett, égett bőrre nem ajánlott használni.

-Anyajegyre szintén nem ajánlott, hiszen amikor levesszük, az anyajegy megsérülhet, amivel

  nagyobb problémát is okozunk.

-Terhesség első három hónapjában hasra, illetve derékra nem szabad ragasztani. A 3 hónap

  letelte után szabadon használhatjuk a has tartására derékfájdalomra egyaránt.

-Trombózis esetén nem ajánlott a használata.

-Tumoros betegeknek nem ajánlott, a tünetmentesség után 5 évig.

-Cukorbetegeknél a szúrt területre ne ragasszunk.

– Pikkelysömör esetén szintén az adott területre nem javasolt a használata.

– Idős korban az ember bőre vékonyabb, így körültekintően kell a tapaszt felragasztani, mert leszedésnél a sérülhet a bőr.

-Pikkelysömör esetén szintén az adott területre nem javasolt a használata.

-Fontos ügyelni arra, ha a tapasz felrakása után 1 napon belül viszketést, kipirosodást,

  csalánkiütést tapasztal, akkor távolítsa el, és ne használja a kineziológiai szalagot.

A ragasztásnak életkori határa nincs, gyerekeknél is használható, azonban mindenképp olyan végezze, aki ért hozzá.

Amennyiben szőrösebb testtájon szeretnénk alkalmazni, szükséges az adott testrész megfelelő szőrtelenítése különben a szalag nem tapad megfelelően és eltávolítása nagyon kellemetlen is lehet. A megfelelő tapadáshoz fontos a tiszta, száraz felület. Adott esetben egy higiéniai kendővel tisztítsuk meg a bőrfelszínt. Olajos, testápolós felületre ne ragasszunk, mert a tapasz elenged, nem fog tudni jól megtapadni.

A kineziológiai tapaszt képzett orvosok, gyógytornászok, masszőrök, tape terapeuták tudják megfelelően felhelyezni. A leghatékonyabb eredmény elérése érdekénben mindenképp keressen fel szakembert.

Hogy tároljuk a kineziológiai tapaszt?

Hűvös száraz helyen tartandó, 35 C° alatt ajánlott tárolása, illetve a nagyon párás helyeken veszíthet minőségéből. Direkt napsugárázásnak nem szabad kitenni.

Milyen fajta kineziológiai tapaszok vannak, illetve milyen kiegészítők szükségesek, ajánlottak a használatához?

https://sportkotszer.hu/wp-content/uploads/2020/12/PINOTAPE_THERAPY_LIGHTBEIGE01-e1607860284372.jpg

Manapság számtalan kineziológiai tapasz közül választhatunk, minden szakembernek megvan a bevált típusa, márkája, amit használ. Lehet kapni előre kiszabott méretű szalagokat, például kézre, vagy lábra valót, de egyszerűbb, amikor magunk vágjuk, hiszen minden ember más és más, minden sérülés illetve probléma más, nem lehet egyenméretű szalagot mindenkire ragasztani. Ezzel szemben, ha magunk vágjuk, akkor pontosan illeszkedni fog az adott személy problémás területére.

Ehhez természetesen szükségünk van megfelelő ollóra is. A kineziológiai ollók speciális titánium bevonattal rendelkeznek, így a szalag nem ragad az ollóhoz.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az adott személy jobban izzad, vagy az adott szituációban, pl sportesemény szükséges a kineziológiai szalag rögzítésének megerősítése, használjunk tape ragasztó spray. Általában a szalag két végpontját szokás ragasztóspray-vel erősíteni. Előtte szükséges a felület tisztítása.

A kineziológiai tapasz hatása:

Mivel a kineziológiai tapasz egy mechanikusan működő tapasz, mely mindenféle hatóanyagtól mentes, így sokan kételkednek annak hatásosságában, izületi fájdalomcsillapításában vagy akár sérülések kezelésében.

A tapasz hatásosságát számos vizsgálat és használat bizonyítja. A ficam, izomlazítás, fájdalom csökkentése nagyon hamar elérhető, mivel a tapasszal levesszük a sérült fájdalmas területről a terhelést, így a sérült gyors javulást érez.

Hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása felgyorsul, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom. A tapasszal stabilizálhatjuk az izmokat, ízületeket, megakadályozhatjuk az izomgörcsök kialakulását, illetve csökkenthetjük a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

Milyen kineziológiai tapaszt válasszak?

Mikor elkezdjük használni a tapet, az első kérdésünk hogy milyen minőségű, milyen márkájú tapasszal dolgozzak.

Nagyon sokféle gyártó terméke elérhető már Magyarországon. Általánosságban elmondható, hogy a no-name márkanélküli egyszerű átlátszó fóliában forgalomba kerülő kineziológiai tapaszok a belépő kategóriát képviselik. Ebbe a minőségi kategóriába tartoznak a kereskedelmi láncok által nagy mennyiségben behozott valamilyen fantázianévvel forgalomba került termékei is.

A középmezőnyt alkotják a gyártók által márkázott és forgalomba került termékek. Asiamed, ACu-top, Move-On, Nasara, Elyth, Leukotape-K. Ezek közül a sportolók által leginkább ismert és használt tapasz a NASARA, amit mi is csak ajánlani tudunk.

Csúcskategóriát az általában extrém erős ragasztóanyaggal készült műselyem alapú tapaszok képezik. Például PINO tape, Sport Tape X, vagy a Rock tape.

Webáruházunk a PINO kinesio tape mellett tette le a voksát, mert ár érték arányban messze a legjobb választás mindközül, tovább a németországi gyártás hosszútávon is minőségi garanciát jelent a forgalmazónak és a fogyasztónak egyaránt.

Mi az az Acu tape technika?

Ezt a technikát német orvosok fejlesztették ki 2005-ben. A hagyományos kínai gyógyászatot ötvözték a kinesio taping technikával, ezért itt a szalagok ragasztása a meridiánok mentén történik. Ez egy hosszabb ideig ható, finom akupresszúra. Az adott színű szalagot a megfelelő meridiánra helyezve, hatni tudunk a szervezet energetikai keringési rendszerére és így érjük el a gyógyító hatást. A hatást fokozhatjuk, ha a megfelelő akupresszúrás pontokra a kineziológiai szalagok alá Cross-Tape-t is alkalmazunk.

Milyen hatása van a kineziológiai tapasz színének?

Van e bármi jelentősége a színeknek, vagy bármelyiket tetszésünk szerint felragaszthatjuk?

https://cdn.statically.io/img/sportkotszer.hu/wp-content/uploads/2016/06/szinek.jpg?f=auto

A színeknek a színterápiában van szerepe, ahogy a beérkező fénysugarak a szöveten áthatolnak, és közvetlenül hat rájuk. Így hűti, illetve fűti az adott területet. Tudományos kísérletek igazolják, hogy a rajtunk levő színek mind a lelkiállapotunkat mind pedig az egészségi állapotunkat is képesek befolyásolni. A meleg színek energetizáló hatásúak, míg a hideg színek hűtenek, nyugtatnak, így gyulladáscsökkentő szerepük van.

Fűtő színek a piros, pink, narancs és a citrom, ami a legkevésbé fűt.

Hűtő színek a leghidegebb a fekete, aztán a sötétlila, világoslila, sötétkék, világoskék, sötétzöld, a világoszöld pedig a legkevésbé.

Semleges színnek a bézs és a fehér.

Fontos, hogy gyulladt területekre ne helyezzünk fűtő színeket!  Izomlazításra ezzel szemben inkább meleg színeket használjunk. Természetesen ezek akkor használna, ha napsugár éri az adott területet. Nézzük meg a színeket külön- külön:

piros, rózsaszín:

      – Ez egy fűtő szín, vagyis melegíti az általa beragasztott területet.

      – Serkenti a vérkeringést, és tágítja az ereket.

      – Érzelmileg is hatással van ránk, amivel élénkít, serkent minket.

kék, lila:

  • Hőt von el, vagyis hűsít, csökkenti a vérellátást.
  • Nyugtat, ellazít
  • Gyulladásgátló hatású.

Zöld:

  • Harmonizáló hatása révén sokszor használják belső szervek kezelésére.
  • Megnyugtat, enyhíti a félelmet.

Sárga, narancssárga:

  • Serkenti az anyagcserét és erősíti az idegeket.
  • Hangulatjavító, élénkítő hatású.
  • Általában nyirokproblémáknál alkalmazzák.

Fekete:

  • Hűtő hatása van
  • Ha másik szín fölé ragasztják, akkor erősíti annak hatását.

Bézs:

  • Semleges színe miatt szeretik használni.
  • Mivel nem feltűnő így az olyan területeken, mint nyakon, arcon, kézfejen, ellőszeretettel használják.

A megfelelő szín kiválasztásánál általában segít a terület kiválasztása. A nyak vállak kezelésére inkább pirosat választanak, mert ez melegítő, értágító hatású. Duzzanatok, gyulladások csillapítására leginkább kéket szeretnek választani, mivel ez a szín hűsít.

A tapasztalatok szerint a nők inkább a piros színt, férfiak inkább kék és fekete színeket részesítik előnyben. Manapság leggyakrabban az adott személy ízlésének, divatnak, vagy épp a sportoló ruhájához passzoló színt választanak.

Hol is kaphatók a kineziológiai tapaszok és ahhoz kapcsolódó eszközök?

Weboldalunkon megtalálja az összes szükséges eszközt, valamint válogathat a különböző márkájú és árfekvésű kineziológiai tapaszok közül:

A kineziológiai tapasz ára:

Manapság amikor már ennyire elterjedt a kinesio tape, sokfelé láthatjuk, és egyre több termék közül választhatunk. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor egy terméket, márkát megvásárolunk?

Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy milyen problémára is keressük a kineziológiai tapaszt, ha sportolunk, milyen sporttevékenységet folytatunk, illetve milyen testrészünkön használnánk a szalagot. Az egyes tapaszok között jelentős különbség lehet úgy árban, mint minőségben egyaránt.  A hordozó felület anyaga függ a szálak minőségétől, a szövés technikájától, az elasztikusságát befolyásolja a felhasznált spanex anyagminősége, illetve a tapadást nagyban befolyásolja a ragasztó anyaga.

Egy jó minőségű kineziológiai tapasz attól függően milyen testrészen alkalmazzuk kb 5 napig fent marad a bőrön. Kézen és talpon ez az idő rövidebb, hiszen fokozott igénybevételnek mozgásnak külső behatásnak van kitéve. De pl. háton hosszabb ideig is fent marad. Ha valaki sportolás közben esetleg direkt versenysport alatt használja, akkor ez az idő lecsökkenhet akár pár órára is. Nagyfokú, izzadás és igénybevétel mellett tapasz leválhat, így erre a célra csak a legjobb minőségű kinesio tapet érdemes választani, esetleg plusz ragasztóval stabilizáljuk a rögzítést.  Az egyik legnépszerűbb, sportolók által használt kineziológiai tapasz a NASARA tape. 5cm, 7,5cm szélességben és 5m hosszban kapható, továbbá létezik 32m-es tekercsben is.

A NASARA PLUS, kifejezetten sportolók számára kifejlesztett tape, extra erős tapadásának, és jobb nedvességállóságának köszönhetően. A műselyem szálakból szőtt tapasz tartósabb és rugalmasabb, mint a hagyományos pamut szalag, így kényelmesebb a viselete sportolás közben.

Acu -top kineziológiai tapasz: Anyagában vékonyabb, ennek ellenére erős ragasztóréteggel rendelkezik, így tartósan fent marad a bőrön.

Némely márkák külön gyerekeknek fejlesztett tapaszokat is gyártanak, melyek kevesebb ragasztót tartalmaznak, lágyabb, érzékeny bőrre valók, vidám mintákkal kaphatók.

Leukotape K kineziológiai tapasz:

Hullámos ragasztómintával látták el a jobb tapadás érdekében.

Ahogy a többi tapasz, úgy a Leukotape K is magas pamuttartalommal rendelkezik, rugalmas, légáteresztő anyagú. Mindemellett latexmentes, eltávolítása egyszerű, miután nem marad ragasztó a bőr felületén. Vízlepergető felületének köszönhetően nem kell száradnia zuhanyozás után.

PINO tape kineziológiai tapasz:

 A PINOTAPE német gyártású kinesio tape vitathatatlanul a legmagasabb minőséget képviseli. A felsőkategóriás tapek közül ár/érték arányban a legjobb választás, ezért SPORTKÖTSZER webáruház is jó szívvel ajánlja az élsportolóknak és az aktív életet kedvelőknek egyaránt. Kiváló minőségű selyemből készül, 100%-os akril ragasztó réteggel, amely erős tapadást biztosít a bőrön. Magas minőségű lélegző anyag, azonban vízálló melynek hatására gyorsan szárad. 5cm x 5m, 7,5cm x 5m, 10cm x 5m, 5cm x 32m –es méretben is megvásárolható

https://sportkotszer.hu/termek/tapasz/pino-kineziologiai-tapasz/

https://sportkotszer.hu/wp-content/uploads/2020/12/PINOTAPE_THERAPY_LIGHTBEIGE01-e1607860284372.jpg

A cross tape:

A cross tape, vagy más néven Gitter tape, a kineziológiai tapaszok olyan fajtája, mely egy pontban ható fájdalmak, bütykök, becsomósodott izmok, és akupunktúrás pontok, úgynevezett triggerpontok, vagy akár fejfájás, migrén, zúzódások ragasztására szolgál.

Ez is ragasztóréteggel ellátott, vízálló, azonban nem rugalmas anyagból készült speciális tape.  Általában kineziológiai tapasszal kombinálva helyezik a problémás területre.

A cross tape nem elasztikus, vagyis felhelyezésekor a bőrt előre ki kell feszíteni két újjal, valamint elfordítva helyezzük fel, mondhatni a sarkára állítva ragasztjuk a bőrfelületre.

A cross tape jól használható hegek összehúzására, elhalványítására is, azonban ügyeljünk rá, hogy nyílt sebre, valamint égési sérülésre ezt sem szabad használni.

3 méretben kapható. Mini 2,1 cm x 2,9 cm, közepes 2,8 cm x 3,6 cm, nagy 5,2 cm x 4,4 cm.

A mini cross kis mérete miatt nem feltűnő, akár fejfájás esetén a halántékra, tarkóra ragasztva, vagy bármely aku ponton használható. A közepes méret jól alkalmazható nagyobb területű fájdalompontok, mint láb vagy kar esetében. A nagyméretű crosst általában hát, derék vagy combra használják.

A kineziológiai tapasz felhelyezése:

Mint ahogy arról már beszéltünk, a kineziológiai tapasz egy hatóanyagmentes, modern eljárás, mely segíti beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait. Előszeretettel alkalmazzák rehabilitációban, fizikoterápiás kezelések mellé, illetve a gyógytorna alatt kiegészítő kezelésként.

A kineziológiai tapaszt felhelyezhetjük nyújtás nélkül, vagy a probléma mikéntjétől függően különböző mértékben nyújtva. Először megnézzük az adott területet, sérülést, majd eldöntjük, hogy ehhez, milyen fajta ragasztásra van szükség.

Ezután lemérjük az adatott területhez mekkora tapaszra lesz szükség. Ehhez kihúzzuk a szalagot, az adott területhez mérjük, még a ragasztó védő fólia lehúzása előtt, és kézzel megjelölve az adott darabot, a pontos méretet fogjuk levágni.

Természetesen azt a már előre eldöntött ragasztási technikát belekalkulálva fogjuk rövidebbre vagy pontosan akkorára méretre vágni. A méretre vágott kineziológiai tapasz végeit lekerekítjük. Ezzel elkerüljük, hogy idő előtt leváljon vagy felpödrődjön a tapasz széle.

A legtöbbször használt I forma felhelyezése mellett még gyakran használják a Y és X formára vágott tapaszokat is, a sérülés és ragasztás technikájából adódóan. Fontos, hogy ezeknél a formáknál is megtörténjen a végek lekerekítése.

Emellett a nyirok tapelésnek egy speciális tapasz vágási technikája van, amit lejjebb fogunk még bővebben bemutatni.

Fontos, hogy a bőrnek száraznak és zsírmentesnek kell lennie. Ne testápolózzuk előtte magunkat, és amint már említettük semmilyen friss, nyílt seb nem lehet a területen. Az erős szőrzetet is távolítsuk el, majd ezek után fertőtlenítsük le. Amennyiben a terület zsíros, nem tiszta, vagy túl laza állapotban kerül felhelyezésre, úgy az könnyen leválik. A megfelelően felhelyezett tapasz 4-5 napig minden gond nélkül fent marad.

Felhelyezéskor a tapasz csík végéről kb 2 ujjnyi részen lehúzzuk a védőfóliát, és azonnal a kívánt kezdőpontra helyezzük. Ügyeljünk rá hogy ne húzzunk le nagyobb darabot, nehogy összeragadjon és kezelhetetlenné váljon, valamint, hogy ne érjünk hozzá a ragasztós felülethez, hogy megőrizzük annak megfelelő tapadását. Az egyik kézzel húzzuk le a védőfóliát, közben a másik kézzel folyamatosan simítjuk a megfelelő területre a tapaszt.

A kineziológiai tapaszt, felhelyezéskor többször átdörzsöljük, a hő hatására a ragasztó aktivizálódik, így érjük el annak maximális hatását. A kineziológiai tapasszal sportolhatunk, fürödhetünk és tehetünk mindent, amit a hétköznapokban mindig, nem akadályozza a mozgást.

Abban az esetben amennyiben tudjuk, hogy extra igénybevételnek, aktív sportolásnak, úszásnak van kitéve a páciens, vagy olyan területen ragasztunk, ahol jobban izzadunk, lehet használni a tape ragasztó spray-t.

A kineziológiai tapasz eltávolítása:

Ha megfelelően helyeztük fel a tapaszt, úgy az fájdalommentesen eltávolítható. Legcélszerűbben úgy tudjuk leszedni, ha megnedvesítjük, a bőrt megfeszítve, a szőr növekedési irányába húzzuk azt le. Amennyiben előtte nem szőrtelenítettük az adott területet, úgy ez okozhat kellemetlenséget.

Ragasztási technikák:

  • Izomlazító technika: Az izomzat sérülése esetén alkalmazzuk, mely során a felhelyezett tapasz támasztja a sérült izomzatot, csökkenti a fájdalmat, beindítja a szervezet öngyógyító funkcióját. Ezt a technikát nyújtás nélkül kell felragasztani.
  • Izület, szalag technika: Ezzel a tapetechnikával szalagok és inak sérüléseit ragasztják.

Ezzel a technikával ragasztva a tapasz tehermentesíti a sérült területet, csökkenti a fájdalmat, a sérült így tudja használni az adott testájat, ami által gyorsabban beindul a gyógyulási folyamat. Ennél a ragasztásnál csak a kineziológiai tapasz végét nem nyújtjuk, leragasztjuk, majd a maximális nyújtással 75-100%-osan kell felragasztani.

  • Fascia technika: Ezzel a technikával fájdalmas fasciák, izomcsomók lazítását érhetjük el. A szalagot 25-75%-ban kihúzva helyezzük fel.
  • Korrekciós technika: Ezt a technikát speciális esetekben, pl csont hibás helyzete okán tesszük fel, mint a tartásjavítás. A szalagokat maximálisan nyújtva helyezzük fel a területre.
  • Nyirok technika: A nyirokrendszer az emberi szervezet egyik legfontosabb rendszere.

A nyirok technikát a nyirokáramlás zavaraikor alkalmazzák. A tapaszolással segítünk a nyirokfolyadék áramlását a nyirokrendszerbe. A nyirokpangás, illetve duzzanat ragasztása egy speciális legyező alakú tapasszal történik. Ilyenkor az I alakú tapaszt az egyik végén 4 egyforma szélességű és hosszúságú részre vágunk. Érdemes ezt bejelölni, hogy milyen széles és meddig vágjuk be, így biztos, hogy egyformás lesznek a „csápjai”. Ehhez a ragasztási technikához több türelem és gyakorlás szükséges, mert a csápokat hullám alakban felragasztva, azok könnyen összeragadhatnak, gyűrődhetnek. A nyiroktapaszt nyújtás nélkül kell felragasztani. A tapasz szárait fentről lefelé, vagyis a csomó, duzzanat felől, lefelé kell ragasztani.

A kineziológiai szalag szakszerűtlen használatával összefüggő esetlegesen felmerülő problémákért semmilyen felelősséget nem vállalunk, oldalunk szereplő információk nem helyettesítik a szakorvos, szakember véleményét! A kineziológiai szalagot, speciálisan képzett orvosok, masszőrök, gyógytornászok vagy fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni – kérjük, forduljon a megfelelő szakemberhez a kinezológiai szalag leghatékonyabb használata érdekében!