You are currently viewing A különböző testrészek kezelése kineziológiai tapasszal

A különböző testrészek kezelése kineziológiai tapasszal

A comb, derék, csípő és hát sérülései és ragasztása kineziológiai tapasszal

A comb sérülései:

A comb egy nagy terület, ahol több nagy izom helyezkedik, elől a combfeszítő, hátul a combhajlító. A következőkben ezeket tárgyaljuk részletesen:

A combhajlító izom:

A combhajlító izom a comb hátsó részét lefedő 3 hosszú izomból áll, feladata a térd hajlítása, valamint a csípő nyújtása. A hátsócomb izomzatának sérülése gyakori jelenség sportolóknál, leginkább olyanoknál, ahol futással, rúgással, ugrással párosul, hiszen ez az izom erőteljesen részt vesz ezekben a mozdulatokban. Gyógyulása hosszadalmas és kényelmetlen, mivel az egész lábat pihentetni kell.

A jól bemelegített izom gyors és ruganyos, azonban egy merev izom nagy erőkifejtés hatására elszakadhat, ami nagy fájdalommal jár. A combhajlító izom húzódásának legfőbb oka, hogy nem melegítünk be sportolás előtt, pedig ez elengedhetetlen. Másik oka lehet az izom fáradása. Gyors terhelés, nagy izommunka alatt a combhajlító elfárad melynek következménye a sérülés.

A sérüléskor azonnal kialakulhat fájdalom, duzzanat, nyomásérzékenység, beszűkült mozgástartomány, mely korlátozhatja a csípő és a térd mozgását is. A probléma akkor is nagyobb lehet, ha a húzódás ugyan enyhe tünetekkel párosul, azonban ezt tovább erőltetik, és ezzel nagyobb bajt okoznak.

Az első kisebb tünetek lehetnek pl izomgörcs a csípőben, vagy enyhe fájdalom a comb hátsó részén nyújtás, alvás közben. Azonban, ha nem figyelünk a jelekre és tovább erőltetjük, ezek a tünetek egyre erősebben jelentkeznek, míg a legkisebb mozdulat is elviselhetetlen fájdalommal jár. Egy másik tünet lehet a fenékfájdalom a sérülés területén, amely majdnem mindig véraláfutással párosul.

Sérülés után fontos a láb pihentetése, amíg az teljesen rendbe nem jön, ellenkező esetben nagy a valószínűsége az újabb sérülésnek.

A combhajlító ragasztása:

A páciens a sérült lábát kissé hátrább tartva kinyújtja, hogy teljesen megfeszüljön a combhajlító, miközben előrehajol a kezelőágyra-asztalra egyenes háttal. Ebben a helyzetben feszül meg leginkább a comb hátsó része.

A ragasztáshoz 2 tapaszra lesz szükség. Lemérjük a területen mekkora szalag is kell, a már korábbi részekben leírt módon, a combhajlító eredésétől a fenék alsó részétől teljesen a térd vonala alá. A tapaszokat 50%-os feszítéssel fogjuk ragasztani, így ezt számoljuk bele a méréskor.

Az első ragasztót a fenék vonalánál ragasztjuk, majd megfeszítve a térd egyik oldalánál, mint egy Y forma egyik feleként tesszük fel. A másik ragasztó kiindulása a másik mellet a fenék alatt, szintén 50%-ban kihúzva a térd másik oldaláig húzzuk és ragasztjuk.  Amint a páciens feláll, a szalag ráncolódása jelzi, hogy jól tettük azt fel.

A combfeszítő izom:

A combfeszítő izom másnéven négyfejű combizom, nevéből eredően négy önálló eredéssel rendelkezik. Feladatuk a csípőízület hajlítása, és a comb emelése, ezek mellett pedig az álló helyzet megtartása, a térd oldalirányú stabilizálása. Sok esetben a térd sérülései visszavezethetők a négyfejű combizom gyengeségére. Sérülése általában direkt behatásra keletkezik, sportolás közben. Ahogy a comb hátsó részén lévő izmok úgy ezek is futás, ugrás, rúgás közben sérülnek meg leginkább. Leggyakrabban guggolással erősítik, amit, ha nem megfelelően végeznek szintén sérüléshez vezet.

A sérülés utáni első teendő, hogy azonnal abbahagyjuk a sporttevékenységet. Feladat az izomhúzódás oldása és az izom újbóli ellazítása. Kompressziós kötés javasolt elsőre, amennyiben erre van lehetőség, már a sérülés helyszínén. Ez stabilizálja és kíméli az érintett izmot. Fontos, hogy a kompresszió ne legyen túl szoros különben az erek és idegek sérülhetnek. Ehhez használhatunk kompressziós pólyát, amit az alábbiakban megtekinthetünk:

Miután a szorító kötés lekerült, a sérült területet kineziológiai tapasszal kezeljük, melynek célja a gyorsabb gyógyulás és a fájdalom csökkentése.

Combfeszítő izom ragasztása:

Mivel a combfeszítő izom 4 különálló eredéssel rendelkezik, így sérülése is lehet egy-egy eredésből származó vagy komplexebb. Mi most olyan ragasztást nézünk, amely jól lefedi a combfeszítőt, és így egy komplexebb sérülésre megfelelő.

Ehhez 3 db tapaszra lesz szükség, amelyet lemérünk, és beleszámoljuk az ilyenkor 50-75%-os feszítést is. Mindegyik a térd fölötti területről indul és az egyik a külső felén ívben a másik középen egyenesen, a harmadik pedig a comb belső részén szintén ívben megfeszítve fog felkerülni. Nézzük meg képen, hogy is néz ki ez.

A szabóizom:

Testünk leghosszabb izma a combban elhelyezkedő szabóizom, amely egy hosszú lapos izom. A csípőcsonttól ered és a comb belső felén végig húzódva a térd belső oldalán újabb kanyarulatot véve a sípcsonton tapad meg.

Funkcióját tekintve a térdet és a csípőt hajlítja, valamint a combot kifelé forgatja. Ez az a mozgás, amikor pl bemelegítünk és a térdet a másik lábunk mellett felemelve derékszögben ívet leírva a másik oldalon pedig letesszük a lábunkat, a csípőnk mellett, mintha 90 fokot írnánk le.

A szabóizom fájdalma mögött megerőltetés vagy gyulladás is állhat.

Ennek tapelése attól függ, hogy melyik területen fáj az izom. Leggyakrabban a comb belső részétől elülső részétől indul a fájdalom. Ennek ragasztása egyetlen hosszú, 50%-al előfeszített tappel történik. Kimérjük a kineziológiai szalagot, beleszámolva a feszítést is. Az eredési pontnál megragasztjuk (comb felső részén), majd megfeszítjük és így a térd mellett megkerülve a térd alatti területig húzzuk. Nézzük meg képen, hogy is néz ki.

Ha már ennyit ragasztottunk meg kell említeni, hogy a kineziológiai tapasz hol kapható.

A különböző árfekvésű kineziológiai tapaszokat megrendelheti webáruházunkban.

https://sportkotszer.hu/termekkategoria/tapasz/kineziologiai-tapasz/

Kineziológia tapasz csípőre:

A csípőízület egy úgynevezett gömbcsuklós ízület, amely lehetőséget biztosít a csípő kiterjedt mozgatására. Ez egy erős ízület, mely jól bírja a folyamatos használatot, azonban az idő múlásával elhasználódhat. Az ízület sérülésekor csípő tájéki fájdalom jelentkezik.

A csípő mozgatását a tokban egy ízületi párna segíti. Ennek a kopása sérülése is okozhat fájdalmat. A csípő izmai és szalagjai szintén károsodhatnak, ami ugyancsak csípőfájdalomhoz vezet, illetve mint minden csont, így a csípőben található csontok is eltörhetnek.

Mielőtt elkezdenénk magunk kezelni a csípőfájdalmat, mindenképp orvosnak kell megállapítania, hogy mi a probléma forrása, mi okozza a panaszokat, és annak megfelelően kell eljárni.

Ahogy írtam a csípőpanaszoknak többféle oka lehet. Ilyen az idő múlásával jelentkező porckopás, vagy egy nagyobb fokú gerincferdülés miatti túlterhelés, ami okozhat egyoldalú testtartást, de bizonyos sportágak által kiváltott sérülés is okozhat csípőpanaszokat. Természetesen nem mindent tudunk kineziológiai tapasszal kezelni, illetve nem ugyanúgy ragasztjuk összes csípőfájdalmat. Mi jelen esetben a csípőben találhat nyáktömlő gyulladásra fogunk tapaszolni.

A csípőízületre ragasztott kineziológiai tapasz segít a gyulladás csökkentésében, valamint a sérült terület tehermentesítésében, így a mozgás, járás fájdalommentessé válik.

A csípő ragasztása:

Ehhez a ragasztáshoz 4 db tapaszra lesz szükségünk.

A páciens álló helyzetben van, a kezelendő lába a másik mellé, kicsit rogyasztva helyezkedik el, felsőtestével kissé az ellenkező irányba hajol. Ezzel megfeszül a csípő területe.

1 hosszú, és 3 db kisebb egyforma szalagot kell vágnunk.  A hosszú szalagot a medencecsont alatti területről a térdízület közepéig mérjük ki, majd ezt így ragasszuk fel. A medencecsont alatt kb 2 ujjnyival kezdjük a ragasztást, és nyújtás nélkül, végig a comb oldalán, egészen a térdízület közepéig ragasszuk le.

Az erre kerülő, úgynevezett csillagtechnikával ragasztott 3 tapet csak a fájdalom területére korlátozzuk, így csak az adott rész kb 15-20 cm-es ragasztására lesz szükség. Ehhez a második tapaszt ragasszuk az első, hosszú tapasznak keresztben, a csípőízület magasságában. A másik kettő tapaszt pedig az első kettőre csillag alakban. Fontos hogy egyik tapaszt sem szabad megfeszíteni.

A megfelelően felragasztott kineziológiai tapasz segít megemelni az adott bőrterületet, így a nyomás csökkenését, valamint az adott terület vérellátását segíti.

Kineziológiai tapasz derékra:

A derékfájdalom mögött számos ok állhat. Lehet pl. lumbágó, porckorongsérv, porckopás, isiász, és számos egyéb derékbántalom. Amikor derékfájdalomról van szó, sokan megijednek, és azonnal porckorongsérvre gondolnak. Az esetek nagyobb részében azonban a porcok közötti lágy részek, izmok, szalagok feszülése okozza inkább a problémát. Különböző vizsgálatok után az orvos megállapítja a panasz pontos okát, hogy utána megfelelő kiegészítő kezelést tudja ajánlani.

A kineziológiai tapasz derékra is jól alkalmazható, ezzel tehermentesítjük az adott területet és csillapítjuk a fájdalmat.

Ehhez 3 db egyforma tapet mérünk le. Páciensünk a kezelő asztal előtt áll, egyenes lábal, kissé előre hajolva. Ebben a helyzetben kismértékben megfeszül a derék. A fájdalmas terület lesz középen, ez lesz a 3 ragasztó közepe. Az első tapet keresztben kb 25%-ban megfeszítve fogjuk felragasztani. A másik kettőt pedig erre ragasztjuk rá, X formába, szintén 25%-ban megfeszítve.

Lumbágó

Ha a páciens megállapított lumbágó problémával érkezik, akkor ettől eltérő ragasztási technikát alkalmazunk. Ehhez 1 db tapet használunk, amelyet X formába vágunk, vagyis a két végét vágjuk ketté és kerekítjük le. Páciensünk ülő helyzetben kissé előrehajol. A fájdalom központjára helyezzük az X közepét, majd a 4 csúcsát feszítés nélkül ragasztjuk fel.

Gerincsérv fájdalom kiegészítő kezelésként a következő technikával ragasztunk

Páciensünk ül, kissé előre hajolva. Ehhez 3 db kisméretű tapet mérünk, melyet a derék alsó szakaszára, egymás fölé, kis átfedéssel fogunk ragasztani. Ezeket 100%-os nyújtással fogjuk feltenni, ezt számoljuk bele mikor mérjük.

Ezen kívül 3 db hosszabb tapaszt vágunk melyet a gerinc vonalára fogunk felragasztani 50%-os feszítéssel, és a két oldalára kicsit fedve az elsőt, ezeket feszítés nélkül.  Ez két lépésben felragasztva:

Isiászos idegbántalmakra:

Az ülőideg az ágyék csigolyákról és a keresztcsontról ered, melynek irritációját okozhatja csontkinövés, gyulladás, porckorong problémák. Ha páciensünk azt mondja megállapították nála, hogy isiászos eredetűek a panaszai, akkor kiegészítő kezelésként ágyékcsigolya tapaszt tudunk felragasztani számára. Ez a tapasz a gerincoszlop mentén fejti ki hatását, stabilizálja a hátat, védi a gerincet megtámasztó izmokat.

Ehhez szintén ülve, kisé előrehajolva fogjuk tudni ragasztani a derekát. Három tapaszra lesz szükség. A gerincoszlop mindkét oldalára egy-egy egyenlő hosszúságú tapaszt feszítés nélkül. Ezekre keresztben ragasztjuk a harmadik tapaszt a fájdalom magasságában.

Kineziológiai tapasz hasra:

Akik rendszeresen edzenek, biztosan megtörtént már velük hogy túlerőltették, vagy meghúzódott a hasizmuk. A rendszeres túlerőltetés következménye a sérv, ami tulajdonképpen a belső szervek kizáródása az üregükből. Ez előfordulhat hasizomnál, gerincnél, rekeszizomnál, lágyéknál, de mindegyik hátterében hosszan tartó megerőltetés áll. A kineziológiai tapasz hasfájásra leginkább a hasizom meghúzódása, sérülése esetén, vagy,  menstruációs fájdalomnál ajánlott.

Nagyon fontos, hogy ha nem tisztázottak a hasfájás okai, akkor először orvossal konzultáljunk.

A hasizom megsérülhet sportolás közben, de a hirtelen rossz mozdulat, túlerőltetés, is hasizomrándulást okozhat. Akár az egyenes, akár a ferde hasizom húzódik meg, használhatunk kineziológiai tapasz. Ezek tehermentesítik az adott szakaszt, és ezzel elősegítik a gyógyulást. A legjobb, ha a két tapaszt egymással kombinálva helyezzük fel

Ferde hasizom ragasztása:

Javasolt az izom húzódása, az alsó bordáknál érzett fájdalom esetén.

Két tapaszt vágunk ahogy lemérjük a ferde hasizmot teljes terjedelmében. Páciensünk ülve, kissé hátradőlve, karjaira támaszkodva, így megnyúlik a hasizom. A tapaszt a borda alatt kezdjük ragasztani, feszítés nélkül teljesen az ágyékig. Ezt megismételjük a másik oldalon is.

Egyenes hasizom ragasztása:  javasolt, az egyenes hasizom húzódása rándulása, illetve hasfájás esetén, valamint a ferde hasizom ragasztás kiegészítéseként.

Felhelyezéséhez két tapasz szükséges. Páciensünk az ágyon ülve egyenes felsőtettel szintén kissé hátradőlve, két karjára támaszkodva. A két tapaszt a köldök két oldalára ragasztjuk fel feszítés nélkül, lentről az ágyéktól kezdve az alsó borda aljáig.

Menstruációs hasi fájdalom ragasztása kineziológiai tapasszal:

Ehhez a hasra kettő, valamint a derékra egy tapaszt helyezünk fel. A hasra 2 feszítés nélküli csíkot helyezünk fel egymást keresztezve, miközben páciensünk hátradől, ezzel feszítve meg a hasfalat. A másik tapaszt a derékra kissé előre dőlve, a derék alsó részére, 100%-os feszítéssel tesszük fel.

Saját véleményem szerint a menstruációs fájdalomra felhelyezett tapaszok nagyon sokat segítenek azoknak, akik szenvednek alhasi, derékfájdalomtól a nehezebb napokon.

A kineziológiai tapasz véleményezése:

Ma már nem újdonság, ha valaki az edzésen kineziológiai tapasszal jelenik meg, vagy a gyógy-masszőr, orvos, kineziológiai szalag használatát javasolja, valamely sérülés kiegészítő kezelésére.

Tény, hogy a lég- és vízáteresztő tapasz hatóanyagoktól mentes, és ennek ellenére képes gyorsan mellékhatások nélkül csökkenteni a fájdalmat és segíteni a sérülések gyógyulását. Hatására a bőr alatti szövetek fellazulnak, a nyirokkeringés fokozódik, enyhül a sérült területre nehezedő nyomás, így a fájdalom csillapodik. Másik fontos funkciója, hogy stabilizálja az izmokat és az ízületeket, ezzel rövidíti a mozgáskorlátozottság idejét, így mára a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszere. Széles körben alkalmazzák, mind sportsérülések, ficamok, húzódások, izomfájdalmak, bizonyos területek gyulladásos kezelésre, mint a tenisz és golfkönyök, vagy menstruációs panaszok, fejfájás, idegbántalmak, gerincferdülés, tartásjavítás esetén.

A kineziológiai szalag szakszerűtlen használatával összefüggő esetlegesen felmerülő problémákért semmilyen felelősséget nem vállalunk, oldalunk szereplő információk nem helyettesítik a szakorvos, szakember véleményét! A kineziológiai szalagot, speciálisan képzett orvosok, masszőrök, gyógytornászok vagy fizio-terapeuták tudják a legoptimálisabbanfelhelyezni – kérjük, forduljon a megfelelő szakemberhez a kinezológiai szalag leghatékonyabb használata érdekében!